Carl Sagan (1934 – 1996) este poate unul dintre cei mai cunoscuți oameni de știință cu care mulți dintre noi am fost contemporani. A fost astronom și astrofizician (profesor la Universitatea Cornell), a fost pionier al exobiologiei și fondator al programului de căutare a vieții inteligențe în univers (SETI – Search for Extra-Terrestrial Intelligence), a luat premiul Pulitzer pentru cartea “Dragonii Edenului”, iar una dintre cele mai cunoscute cărți ale sale, “Contact”, a fost ecranizată în 1997 într-un film de mare succes cu Jodie Foster în rolul principal. Acestea sunt doar câteva repere dintr-o viață prodigioasă, de excepție a unui savant care nu a încetat să pună întrebări, să caute și să popularizeze știința și cercetarea cum aproape nimeni nu a mai făcut-o! De ce începem acest scurt comentariu despre Pokemon Go cu Carl Sagan?

Pentru că, în 1995, a publicat o carte extrem de interesantă și de premonitorie intitulată: “Lumea bântuită de demoni: știința ca o lumânare în întuneric” în care, cu argumentele omului de știință, pledează pentru cunoaștere, pentru explicații coerente a tot ceea ce există și a fenomenelor, pentru evoluție. Acum știm de exemplu de ce erup vulcanii, cum se formează fulgerele, cum apar mareele sau cum se produc cutremurele…

Dar, iată că ceea ce știința reușește să demon(s)treze, tehnologia vine să creeze din nou. S-a spus nu odată că orice unealtă, echipament și, mai nou, tehnologie (cu tot ceea ce înseamnă ea astăzi de la mobilitate, jocuri și până la rețele sociale) are două tăișuri: cunoaștere și transformarea inteligentă a muncii/studiului/cunoașterii sau……manipulare/adicții/false identități/ lipsa de comunicare reală…și lista este lungă. Sunt faimoase pozele care circulă (unde altundeva?!) pe net cu tineri care sunt într-un club și fiecare stă cu ochii în telefonul mobil fiind complet absenți (și neinteresați) la ceea se întâmplă în jurul lor.

George Orwell în 1949 făcea senzație cu romanul său “1984” într-o lume aflată într-o grea convalescență după încheierea marelui război. De atunci încoace, sintagmă “Big Brother” este pe buzele tuturor. Până și legile care vizează supravegherea comunicațiilor poartă oriunde pe mapamond acest nume. Iar, ca să închidem această buclă literară (de anticipație), practic nu o putem face fără Ray Bradbury, faimosul autor al romanului “Fahrenheit 451” (aprox 233 grade C, temperatură la care arde hârtia) în care într-o lume viitoare pompierii confiscau cărțile (care erau interzise) și le …ardeau. Celor care nu au citit cartea (e și film deci e mai simplu…) le-o recomand călduros.

Deci, nu mai citim (trăim aproape într-un moment în care și interdicția de lectură devine caducă, pentru că oricum cartea este “rara avis”) și atunci ce facem? Ne jucăm. Zicem noi că ne jucăm dar de fapt plonjăm într-o lume populată cu fel de fel de monstruleți și de demoni pe care cohorte de ușeri (hai să le spunem așa!) parcă teleghidați cu telefoanele mobile în mâini îi caută în cele mai incredibile locuri: parcuri, metrou, săli de concerte (Rihanna a interzis de curând fanilor ei să caute Pokemoni în timpul concertelor ei!) în fine, oriunde apar “cei urâți”.

Ce zic liderii religioși?

“Trunews” este un post de radio (o platformă de exprimare creștină după cum spun realizatorii) în SUA de factură creștină extrem de activă în zona socială și cu un impact destul de semnificativ. De altminteri, după cum declară Rick Wiles, realizatorul postului de radio care, pe lângă emsiuni are și podcasturi, rugăciuni etc, realitatea augmentată pavează drumul pentru ceea ce el numește “sclavia digitală” de care “copiii lui Dumnezeu trebuie să se ferească”. Culmea ironiei, fix în timpul transmisiei dedicate fenomenului Pokemon Go în care el pleda împotriva acestor “virtual cyber demons” (cum îi denumea), unul dintre angajații postului de radio vâna pokemoni chiar în clădire.

Pentru continuarea articolului accesați: www.ibusiness.com.ro

Mihaela Gorodcov