Aceasta este tema și motto-ul ediției din acest an a Forumului. Nu am mai tradus în limba română motto-ul pentru că ar fi pierdut mult din impact și din consistență și, sunt convinsă că toată lumea înțelege despre ce este vorba. Ediția cu nr 48 este una cu mare greutate date fiind multiplele probleme cu care planeta se confruntă. Forumul reunește, după cum se știe, în fiecare an în localitatea elevețiană Davos elitele lumii, fie că vorbim de personalități politice (autentice și care modelează viitorul lumii), analiști și reprezentanți de frunte ai mediilor universitare renumite, oameni de știință și futurologi, CEOs ai marilor corporații care chiar contează pe planeta (ceva gen Top 50), artiști și specialiști în diferite domenii de interes. Cei care sunt interesati pot afla mai multe despre Forum intrând pe site sau pe paginile corespunzătoare de pe FB, Twitter, LinkedIn etc.
Dar să revenim la tema din acest an. Aceasta are ca fundament predicatele a ceea ce se numește “cea de a IV-a revoluție industrială” adică acea schimbare de paradigmă care reunește într-un sistem cât mai coerent dar și foarte complex lumile fizice, digitale și biologice. Este o transformare profundă în care noile descoperiri ale științei (să ne uitam doar la cele mai recente știri din domeniul neuroștiințelor, al biologiei și geneticii, dar și ale fizicii cuantice și ale noilor descoperiri care au meritat Premiul Nobel pentru Fizică) încep să potențeze pașii următori în ceea ce va deveni tehnologia și lumea digitală în general. Complexitatea lumii în care trăim cere soluții complexe și variate. Această complexitate ne vorbește despre o triadă care trebuie luată în considerare și anume informație – materie – energie (fizica cuantica postulează aproape 100 de ani de noi abordări fundamental deosebite de postulatele fizicii clasice), lumea fiind într-o profundă transformare care necesită instrumente complet noi de analiză și prognoză.
Și, așa cum era și firesc, una dintre axele majore la Davos o reprezintă cea de a IV-a revoluție industrială cu toate provocările sociale, economice, științifice și de educație: AI, roboți inteligenți, I-of- T, realitatea virtuală și realitatea augmentată,  amenințările din cyber space și noile tipuri de confruntări (adevărate arme și recunoscute ca atare), toate acestea fiind subiectul a trei dezbateri majore:

  1. Cum se poate gestiona (manage este cuvântul în limba emgleză) riscurile și avantajele
    Inteligenței Artificiale?
  2. Necesitatea urgentă a unei noi Convenții Internaționale de la Geneva (similară cu cea care reglementează regimul armelor să zicem tradiționale folosite în conflicte) pentru Era Digitală care să clasifice și să reglementeze “armele” din războiul cibernetic, recunoscându-se astfel importanța fundamentală a ceea ce se numește războiul nevăzut purtat fie în numele unor ideologii, fie în scop economic, politic sau destabilizator, război care a ajuns în acest moment să fie capabil să producă distrugeri cel puțin echivalente  celui clasic ca să zic așa.
  3. Și, a treia temă, este, în mod surprinzător legată de ceva despre care cu toții am auzit, dar, poate nu i-am bănuit extinderea și uriașul pericol pe care îl reprezintă: Dark Web (web-ul întunecat să zicem) : “Cum poate fi adusă la lumină, în civilizație economia generată de Dark Web?”.

În afara personalităților marcante prezente la Davos, există numeroși analiști care în seminarii și think-tank-uri vor încerca să analizeze și să întrevadă posibilele direcții în care lumea se poate dezvolta și evolua. Cele 3 teme descrise foarte pe scurt mai sus, dovedesc fără putință de tagadă că există o preocupare constantă a elitelor (așa cum le-am definit în acest scurt material) pentru a se ancora în realitate, a identifica și analiza situația existentă și de a “citi” în embrionii de astăzi lumea de mâine. Este această lume acum fracturată? Da, și într-o multitudine de moduri: politic, economic, cultural, religios, cu interese divergente, cu diferențe uriașe de educație și cultură. Și, în această lume atât de mutlipolară și de divergentă (fracturată chiar) poate fi construit un viitor pe care să îl împărtășim cu toții? Vom vedea.
Forumul de la Davos începe saptămâna viitoare. Acei oameni prezenți acolo (și nu mă refer în mod necesar la marile personalități politice ci….la ceilalți) vor discuta, analiza și probabil ca la final vom avea și niște concluzii și un fel de “to-do list” pentru următorii ani.
Pentru noi, cei din spațiul nostru geografic, este oarecum reconfortant ca undeva (nu foarte departe de noi) niște oameni se întâlnesc și discută despre viitor. Să sperăm că vom fi și  noi cumva (printr-o minune, poate) parte din acest viitor (ca doar tema este “shared future”) dacă vom reuși să ii descifrăm semnele și să nu mai trăim doar dincolo de perdelele de fum ale faptelor și situațiilor imediate.

Mihaela Gorodcov