Event MainpageProgramPresentations
Cum, ce și când să strângem, să calculăm și să stocăm

 

București, 19 mai, Institutul Bancar Român

 

Conferință organizată de iBusiness România și de Agora Group și cu sprijinul Asociației Naționale pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI).

Big Data este unul dintre cele mai importante și competitive concepte tehnologice actuale, care îi implică atât pe furnizorii de servicii, dar și pe clienții care consumă volume uriașe de date. Recent, bine-cunoscutulului supercomputer Watson au început să îi fie introduse mai mult de 10 000 de documente pe lună (ca parte dintr-un proiect vast care a implicat 6 universități din SUA și Canada), pentru a ”învăța” cum să deosebească amenințările cibernetice de datele nestructurate. Analiștii estimează că în 2020 volumul total de date va depăși 25 de zettabytes (10 la puterea 21!). Mai mult decât atât, 90% din datele existente au fost acumulate în ultimii 2 ani! Așadar, cum vom proceda cu acest uriaș volum de date!?

Big Data (dar și BI + Big Data Analytics) nu este doar o sintagmă tech la modă. Reprezintă deja o provocare și un punct de hotar (putem spune diferența fundamentală) între profitabilitate și obiective ratate, atât pentru entități publice cât și pentru cele private care folosesc volume masive de informații. Big Data este aproape peste tot – de la agricultură, spațiu, telecom, utilități și furnizori de servicii, transport, mediu înconjurător la sectoarele de apărare și de informații în egală măsură. Așadar zicala ”doar cerul este limita” este cât se poate de adevărată în ceea ce privește Big Data.

Este țara noastră gata să adopte programele și normele UE pentru Big Data? Pentru început, ne vom focusa pe sectorul public, pe organele guvernamentale: Ministerul Afacerilor Interne, al Muncii, al Afacerilor Externe, al Finanțelor și al Educației. Desigur că toate ministerele se regăsesc în subiectul dedicat Big Data, însă suntem de părere că acestea sunt cele mai relevante. Apoi ne putem referi la Autoritățile Naționale (cum este ANCPI, dar și altele) și, nu în ultimul rând, la marii furnizori de utilități, telco, agricultură, apărare, mediu înconjurător, transport & logistică și tuturor entităților private sau de stat a căror muncă implică un volum foarte mare de date.

Acestea ar fi întrebările la care căutam răspunsuri: Este piața emergentă din România pregătită? Este volumul de date suficient de mare încât să justifice o asemenea investiție? Suntem pregătiți să facem un salt către necunoscut? Întrebările pot și vor continua. Acestea sunt chestiunile asupra cărora conferința noastră va încerca să facă lumină: vom încerca împreună cu partenerii și speakerii invitați să răspundem acestor probleme, ne vom adresa unei audiențe specializate formată din manageri IT și CIO, din sectorul public, cât și din cel privat. Vom găzdui o dezbatere cu reprezentanții entităților mai sus menționate (din sectoarele public, privat și guvernamental) pentru a identifica cea mai bună metodă de implementare a BI și analize Big Data, pentru a obține cât mai multe avantaje de la această tehnologie. Big Data este în mod categoric cel mai important instrument care acoperă și atinge multe dintre industriile din IT: cyber security, BI, ERP/CRM, analytics, data cleansing, critical infrastructure management, cloud, IT-as-a-Service și multe altele.

Iată pe scurt câteva din punctele cheie ale acestei conferințe: 
  • Securitatea datelor, Confidențialitatea datelor – protecție și recuperare în caz de dezastru
  • Protecția datelor personale – norme UE; Care date sunt cele mai importante și cele mai senzitive: fișe medicale? Date personale de înregistrare? Date personale financiare? Proprietăți, imobiliare sau alte bunuri?
  • Stiința datelor în lumea reală
  • Predictive Analytics, Data Mining & Data Cleansing
  • Ascensiunea lui Data-as-a-Service
  • Viitorul Data Warehousing, Data Centers
  • Depășirea provocărilor de integrare Big Data
  • Sporirea agilității prin Virtualizare & Cloud
  • Managementul datelor, Aplicații și Platforme
  • Pasul către o arhitectură modernă a datelor

Conferința se adresează directorilor și managerilor IT (atât din sectorul public, cât și din cel privat), CIO, arhitecților de date, analiștilor de date, administratorilor de baze de date, dezvoltatorilor de aplicații, specialiștilor de tehnologie, project managerilor.

Având partener Asociația Națională pentru Securitatea
Sistemelor Informatice

Big Data – Analytics – Cloud
vs Warehouse – Inteligență Artificială

Cum, ce și când să strângem, să calculăm și să stocăm

Cea de-a III-a ediție
Vineri, 19 Mai, 10:00 – 13:00, Institutul Bancar Roman
Programul evenimentului:

09:30 – 10.00 – Cafea de întâmpinare

10:00 – 10:10 – Cuvânt de bun venit

10:10 – 10:30 – Vocea analistului

10:30 – 10:50 – Prezentare partener – ESRI România

10:50 – 11:15 – Prezentare partener – Infoworld România

11:15 – 12:45 – Dezbatere

Speakeri invitați:
    • George Sârbu, Consilier Ministru, Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea
     Informațională,
    • MAI,
    • STS,
    • Toma Cîmpeanu, CEO ANSSI
    • Yugo Neumorni, Președinte CIO Council și Director IT Hidroelectrica,
    • Simona Șandru – Șef Birou Plângeri Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării
     Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP),
    • George Bălăiți – Șef Serviciul Control Operatori ANSPDCP,
    • Daniel Gruia, membru CIO Council
    • reprezentant, ANCPI,
    • reprezentant, Direcția Topografică Militară (DTM),
    • reprezentanți furnizori de tehnologie, parteneri ai evenimentului.
Moderator: Mihaela Gorodcov, CEO iBusiness Romania

Teme de dezbatere: Este piața românească pregătită să adopte programele și normele UE pentru Big Data? Este piața emergentă din România pregătită să justifice o asemenea
investiție?

12:45 – 13:15 – Prezentare studiu de caz

13:15 – 14:00 – Bufet

LOCATION

Conference Presentations – [PDF]

Radu_Crahmaliuc

Radu Crahmaliuc

Analist Independent

ICIPRO_Doina_Banciu

Prof. Univ. Dr. Doina Banciu

Director General ICI

InfoWorld

Maryo Fiscutean

Project Manager InfoWorld

Ernst-Young

Marius Nicolae

Advisory Manager Ernst&Young Romania

Partners

Sponsors

Register