Recent am organizat împreună cu Agora Group și cu susținerea ANSSI (Asociația Națională pentru Securitatea Sistemelor Informatice) cea de a doua ediție a evenimentului nostru dedicat Big Data și, firește, cloud și analiticelor cu toate aspectele conexe care rezultă din acest triunghi. De altfel, este practic imposibil în acest moment să mai separăm domeniile între ele. Big Data și structurarea lor constituie în prezent marea provocare. Acumularea exponențială de date atât de către companiile private (de exemplu furnizorii de utilități, telecomunicațiile, sectorul financiar – bancar, medical etc) cât și de către sectorul de stat și guvernamental (exemplele aici sunt nenumărate de la evidența populației până la cadastru, cercetare, …) face ca soluțiile de analiză și structurare să devină imperios necesare. Desigur, în toate, securitatea datelor, elementele de analiză de BI, CRM și multe altele fac  ca acest domeniu numit Big Data să fie de fapt unul fundamental și o premiză esențială a profitabilității unei companii mari private sau a eficienței organizațiilor de stat.

Acestea sunt și motivele pentru care evenimentul nostru a avut două părți distincte și anume o discuție în panel – urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri și prezentări ale partenerilor noștri.

Moderatoul evenimentului a fost Radu Crahmaliuc, analist independent și un nume greu în zona de cloud (și fostul nostru coleg) care va reveni cu opinia sa despre cele discutate în panel, și, mai ales despre tendințele care vor domina perioada următoare. Deja pe site-ul lui Radu se poate citi o analiză foarte interesantă la linkul: https://cloudmania2013.com/2016/07/02/big-data-analytics-cloud-a-triad-profitability/ .

Am avut deosebita onoare să avem alături de noi la Conferință în panel personalități cunoscute și reputați specialiști care au discutat despre cloud și securitatea datelor, legislație, fonduri și finanțări, cercetare și adopția cloud atât în zona privată cât și în cea de stat. Am avut plăcerea să avem alături de noi pe dna. Prof. Univ. Dr Doina Banciu, Director General ICI, dl. Toma Cîmpeanu CEO ANSSI,  dl. Constatin Ene – Directorul Direcției de Cadastru și Geodezie din cadrul ANCPI (Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară – un mare consumator de date), dl. Răzvan Ionescu – Account & Partner Development Manager – SAS Insitutte (companie privată cu expertiză remarcabilă în zona Big Data), dl. Maryo Fiscuteanu – Infoworld – Project Manager, dl Petrică Barbieru – General Manager Prosys și dl Răzvan Savu- Business Solutions Manager Ymens.

Câteva concluzii importante din această extrem de utilă și de interesantă discuție. Big Data este o realitate mult mai complexă și care necesită atât investiții cât și cadru legislativ corespunzător. Există foarte multe paralelisme de baze uriașe de date care, odată eliminate ar eficientiza mult activitățile atât în zona privată ci și în cea publică. Complexitatea rezidă atât în zona de securitate a datelor cât și în cea de analiză și BI.

Pentru continuarea articolului accesați link-ul: www.ibusiness.com.ro

Mihaela Gorodcov